Winnipeg Architecture Foundation

Places

Buildings

Wall through Time

Constructed:1990-1991
Architects:Cynthia Cohlmeyer, Landscape Architect
Steve Cohlmeyer, Architect
Contractors:International Union of Bricklayers and Allied Craftsmen Local 1, Manitoba

More Information

The Wall Through Time curves its way from the banks of the Red River and the Riverwalk up to the Forks Market Plaza. This retaining wall and ramp was built by volunteers from the International Union of Bricklayers and Allied Craftsmen Local 1, Manitoba, to commemorate 100 years of service by masonry contractors and suppliers. It combines skillful concrete masonry with a facing of rough Tyndall limestone, carefully chosen to exhibit the fossils that give character to this local stone. The sinuous wall contains several interpretive panels in a graphic narrative of natural and human occupation at The Forks in the past 6,000 years. A blue band of tile runs beneath the panels to illustrate the extent of water levels through time at this site.

Design Characteristics

  • Tyndall limestone