Winnipeg Architecture Foundation

Places

Buildings

Bloc_10

Address:1530 Grant Avenue
Constructed:2011
Architects:5468796 Architecture
Tours:Part of the QR Code Tour

More Information

Bloc_10 is a multi-family housing project that strives to re-imagine and re-invent the market-driven condominium. Situated on the site of a former gas station in Winnipeg’s River Heights neighbourhood, the client wanted a modestly priced building designed and constructed within 12 months.

The resulting three-storey, 10-unit (12,000 square feet) condominium project was modeled after the ‘white-box’ concept: each buyer purchases an unfinished unit with basic plumbing, heating and electrical systems. Buyers can decide which rooms they would like distributed on each level and they can personalize their finishes to their own taste and budget.

Recognition and Awards

  • 2012 Emerging Architecture Award, Architectural Review
  • 2012 World Architecture Festival Awards, Shortlist
  • 2012 Prairie Wood Design Awards, Winner
  • 2012 Governor General's Medal in Architecture

Design Characteristics

  • All of the units (sized between 900 and 1300 square feet) rise over three levels and most have two balconies. As the apartments ascend, they cross from one side of the building to the other, resulting in ten unique, interlocking layouts that feel like a hybrid between a condominium and a house - This arrangement provides views to the north and the south, and eight of the ten apartments have views in three directions.
  • To take advantage of the maximum allowable mass for the development, cantilevered projections expand rooms, create balconies and provide support for the wooden, vertical-slat privacy screen that wraps the building’s exterior.
  • The screen serves many purposes: It provides each homeowner with privacy and shade and yet by offering glimpses of neighbours, it also encourages community. The screen’s slats filter views of the surroundings, playfully drawing the city into Bloc_10’s expression. The screen’s sheer texture and kinetic spirit unify the façade and give Bloc_10 a distinctive identity within the city.
  • Budget: $2 million
  • Client: Green Seed Development Corporation & Korwin Buhler