Winnipeg Architecture Foundation

Places

Buildings

210 Osborne Street North

Formerly:Manitoba Medical Service
Address:210 Osborne Street North
Use:Provincial government offices
Constructed:1952
Other Work:1961, Addition and new windows
Architects:Northwood & Chivers
Contractors:Malcom Construction

More Information

210 Osborne Street North was built to house Manitoba Medical Service (MMS) in 1952. MMS was a co-operative not-for-profit medical insurance plan formulated to assist individuals and groups dealing with medical expenses in the years before Canada's national health plan. In the time of construction in 1952, MMS insured 145,000 Manitobans, providing coverage for check-ups, specialists, tests, surgeries, maternity care and hospital costs.

Medicare was initiated incrementally accross the country and Manitoba's entry into the federal grants-in-aid program put Manitoba Medical Service out of action in 1961, and this building was sold to private interests.

Renamed the Legal and Accountancy Building, it was leased to a variety of professional offices including two large law firms, Portage La Prairie Mutual Insurance Company, a PR firm and an engineering consultant. Since 1975, it has housed a variety of Manitoba Government Agencies, first in Consumer and Corporate Affairs (now in the Woodsworth building) and then various departments in Health. A provincial co-op daycare has operated in this building on the ground floor since 1985.

The architects of 210 Osborne Street North are Northwood and Chivers, the builder was Malcolm Construction. The original structure was a modern, yet conservative design that stressed economy, flexibility and efficiency, evident in its open floor plan and use of natural light.

The building's plan was illustrated in a pamphlet distributed at the opening ceremonies (11 May 1953, by the Lieutenant Governor of Manitoba, the Hon. R.F. McWilliams). All public service and claims areas were on the main floor with easy access to the records behind. The second floor contained the executive offices and boardroom, the typing pool and cafeteria. Vaults, claims processing and the supervising nurse were housed on the third floor, accessed by both elevator and dumb-waiter. Both the mechanical and the elevator housing are situated on the roof, concealed in part by the extension of the parapet and the extended limestone clad mass on the northwest that contains circulation space.

The original windows were divided into many rectangular lights by transoms and mullions, to support and highlight the horizontal character of the building. While the canopy for each layer of windows remains, the replacement windows no longer exhibit this strong horizontal quality. The original marble cladding, which ran along the base of the building, has been replaced by brick.

The transformation to a multi-tenanted business office occurred in 1961 when architect Charles Faurer reworked the interior and some of the above mentioned exterior elements. A light well down the second floor was added and a storeroom constructed in the penthouse mechanical space. A door, on the south-east corner of the building, was also added at this time. In 1977 the building was updated to meet changes in code and was altered for use by the Provincial Department of Public Works.

Design Characteristics

  • The decision was made for a modern but conservative design that stressed economy and efficiency in layout, natural lighting was used whenever possible, air-conditioning was installed for 'maximum working comfort' and, with the exception of those areas where privacy was necessary, an open floor plan was employed
  • The original windows were divided into rectangular sections by transoms and mullions to support the strong horizontal look of the building
  • The limestone street- facing façade reaches three storeys, including a recessed entrance on the ground floor
  • The bold stone façade is offset by brick, which finished the remainder of the building as well as a marble band that ran the length of the building at ground level
  • Significant exterior renovations were made which have drastically altered the original building
  • The east facing canopy for each layer of windows remains, however, the new windows are no longer arranged in a continuous band
  • The marble that ran the length of the building has been replaced with brick.

Locations of Supporting Information

  • City of Winnipeg Archives